Geschiedenis


1864 
Het kettingproductiebedrijf James Slater (later omgedoopt tot Hans Renold Co.) introduceerde de roller in de ketting. Daarvoor bestond de transmissieketting uitsluitend uit pennen en platen.

1873
Op 21-jarige leeftijd vertrok Hans Renold, een zoon uit een welvarende familie in Aarau, Zwitserland, naar Engeland waar hij werk vond bij een machine-exporteur in Manchester. Door zijn onafhankelijke en inventieve aard ging hij snel over tot de aankoop van een kleine producent van textielkettingen in Salford in 1879. In 1880 vond hij de rollenketting uit en werd een nieuwe industrie geboren.

Daarmee begon de onderneming waarvan het instituut van mechanisch ingenieurs later in een memoir zei: "Maar weinigen beseffen hoeveel invloed de inventiviteit van Renold had op zowel het civiele als industriële leven overal ter wereld.

De visie van Hans Renold was niet beperkt tot het Verenigd Koninkrijk en enkele jaren later begon hij met de internationale uitbreiding van het bedrijf.

1879
De Hans Renold Co. werd opgericht na de aankoop van het bedrijf van James Slater. Daarmee is Renold de oudste producent van transmissiekettingen ter wereld.

1880
Hans Renold Co. introduceerde de gepatenteerde massieve bus. Dit was de oorsprong van de rollenketting, waarvan het ontwerp nog steeds overal ter wereld wordt gebruikt.

1885
Eerst vroeg Hans Renold een patent aan voor de blokketting doch vrij snel besloot hij echter om het idee vrij ter beschikking te stellen aan de fietsenindustrie voor productie. Deze onbaatzuchtige actie heeft hem ongetwijfeld veel vrienden opgeleverd.

Brampton Brothers Co., dat later onderdeel werd van Coventry Chain Company (en uiteindelijk Renold Chains Ltd.), experimenteerde met de zelfsmerende fietsketting.

1888
Hans Renold Co. gebruikte klinknagels voor de lagerpennen in de samengestelde ketting.

1889
Hans Renold Co. ontwierp en produceerde een speciale machine om gaten in platen te maken.

Hans Renold Co. ontwierp en produceerde een machine voor het droog poetsen van kettingcomponenten.

1893
Hans Renold Co. gebruikte al in 1893 verharde componenten.

1895
Hans Renold Co. ontwierp en produceerde een machine voor het maken van de draaiende klinknagels aan de uiteinden van de lagerpennen.

Hans Renold zag de noodzaak voor een omgekeerde tandketting (stille ketting) en dit resulteerde in zijn patent in 1895. Ook al werd dit ketting ontwerp later vervangen door de stille ketting met rocker-verbindingen, doch maakte hij een groot impact door de introductie van deze ketting.

Hans Renold Co. ontwerpt en produceert een machine voor het nat poetsen van kettingcomponenten.

1896
Hans Renold Co. ontwierp en produceerde een machine voor het proefbelasten van kettingen.

Hans Renold Co. introduceerde de 48-uur werkweek in een tijdperk waarin 52 uur of meer standaard was in de technieksector.

1899
Hans Renold Co. introduceerde de gepatenteerde eigenschap voor de eindopening in de lagerpen.

Brampton Brothers Ltd. patenteerde de ketting met integrale bus/binnenschalm, die de basis vormde voor veel opeenvolgende cyclus van kettingen

Hans Renold Co. introduceerde een bedrijfskantine.

Hans Renold Co. introduceerde in 1899 hun patent van de lagerpen met ronde nek (d.w.z. met schouder).

1900
Hans Renold Co. ontwierp en produceerde een coningmachine

1903
Hans Renold Ltd. werd opgericht.

1905
Hans Renold Ltd. introduceerde percussietesten voor kettingonderdelen.

Hans Renold Ltd. ontwierpe en produceerde een semi-automatische drijfmachine voor gebruik bij samengestelde binnenschakels.

1906
Hans Renold Ltd. begint met het gebruik van pen-en-gatverbindingen voor blokkettingen (en aanverwante apparatuur). Meer dan 60 jaar maakten deze kettingen een belangrijk deel uit van de productie.

Tijdens de bouw van een nieuwe fabriek ontwierp en installeerde Hans Renold Ltd. nieuw ontworpen bovenliggende kettingaandrijvingen in plaats van bovenliggende aandrijflijnassen.

Hans Renold Ltd. ontwierp en produceerde speciale machines voor de montage van kettingen.

Hans Renold Ltd. startte met de productie van kettingwielen.

Hans Renold Ltd. ontwikkelde een machine voor het centerloos schuren van lagerpennen. Dit gebeurde lang voordat de centerloze schuurmachines gemeengoed waren in machinewerkplaatsen.

The Coventry Chain Company Ltd., die later deel zou uitmaken van de Renold Group, patenteerde de helische ( spiraal-)rol gevormd door draadstroken.

1907
Hans Renold Ltd. ontwikkelde een nieuwe tandvorm voor rollenkettingwielen.

1909
Hans Renold Ltd. introduceerde draaitesten voor kettingonderdelen.

Hans Renold Ltd. (en zijn voorgangers) startte de levering van aandrijfkettingen voor de luchtvaart.

Hans Renold richtte de Hans Renold Social Union op.

1910
Hans Renold Ltd. ontwierp en bouwde een tumbler (Jingler) voor het chemisch zwarten van kettingschakels. Jarenlang waren de gezwarte schakels een kenmerk van de Hans Renold-ketting.

1912
Hans Renold Ltd. startte het proces om de uiteinden van lagerpennen te verzachten. Dit kenmerk wordt pas nu door verschillende concurrenten van Renold toegepast.

Hans Renold Ltd. leverde de ketting voor de Grote Klok van het Paleis van Westminster, bekend onder het koosnaampje Big Ben (welke overigens in 1856 werd gebouwd).

1913

Hans Renold bracht zijn verbeterde tandprofiel op de wereld dat, na kleine aanpassingen, door de Verenigde Staten als standaardprofiel werd geadopteerd.

Hans Renold Ltd. ontwierp en bouwde een testmachine om metaalmoeheid bij kettingen te evalueren.

1914

Hans Renold Ltd. ontwierp en patenteerde zijn eerste flexibele kettingkoppeling. Een product dat vandaag de dag nog steeds wereldwijd wordt gebruikt.

1915 
Rond 1915 produceerde Hans Renold Ltd. hoog getailleerde kettingplaten en kettingenplaten met rechte zijkant.

Hans Renold Ltd. ontwierp en bouwde een inloopmachine voor zijn kettingen.

Hans Renold Ltd. introduceerde Stock Drives, iets wat vandaag de dag vanzelfsprekend wordt gevonden.

1916
Hans Renold Ltd. leverde kettingen met gecarboneerde pennen.

Hans Renold Ltd. patenteerde het gesegmenteerde busontwerp van de (stille) omgekeerde tandketting

Rond 1916 ontwikkelde en produceerde The Coventry Chain Company Ltd. rupskettingen die op tanks worden gebruikt.

1917
Hans Renold Ltd. bleef wereldwijd marktleider door zijn conische (schuine) boorgaten in 1917. De eerste machine voor schuine afwerking werd ontworpen en gebouwd in mei 1900 (zie hierboven).

1918
Hans Renold Ltd. produceerde extra sterke kettingen om op motorfietsen toe te passen.

1922
Hans Renold Ltd. ontwierp en bouwde een machine voor het draaien van bussen.

1925
De eerste overname van een belangrijke concurrent gebeurde in 1925, toen Brampton Brothers Limited, een Franse dochtermaatschappij voor fabricage in Calais werd aangekocht. De onderneming fuseerde met de fabriekslocatie die eerder in Coventry werd opgericht.

1927
Om bussen en binnenschakels veiliger te maken, patenteerde Hans Renold Ltd. in 1927 de gesloten bus. Dit onderdeel wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt.

Hans Renold Ltd. kreeg onder het A.I.D.-reglement toestemming om inspectie certificaten te verlenen en werd gelijktijdig een goedgekeurde A.R.B inspectiedienst.

1930
Door een fusie ontstond Renold and Coventry Chain Co. Ltd.

1932
Renold and Coventry Chain Co. Ltd leverden kettingen met afgeschuinde schakels, sommige dubbel afgeschuind (d.w.z. beide kanten).

Renold and Coventry Chain Co. Ltd patenteerde het vorige ontwerp van de tweevlaks-ketting, (Het patent werd in 1928 toegepast).

1933
Renold and Coventry Chain Co. Ltd leverden een ketting met bussen met inkepingen.

1945
The Whitney Chain & Mfg. Co. , die later onderdeel werd van de Renold-groep, verkreeg het patent op de tin-printer ketting die wereldwijd nog steeds gebruikt wordt.

Perry Chain Co. Ltd werd opgericht.

1947
In 1947 opende Renold zijn eerste nieuwe buitenlandse fabriek in Melbourne, Australië, nadien gevolgd door verkoop- of productielocaties in Oostenrijk, Denemarken, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.

1950
Kettingschakels van Renold and Coventry Chain Co. Ltd kregen uitgeboorde gaten.

1954
Bedrijf werd omgedoopt tot Renold Chains Ltd.

Renold Chains Ltd. introduceerde hun verbeterde ontwerp voor de “bi-planar” ketting in het patent van 1954.

1955
Renold nam Anchor Chain, Oldham 1956 over - tijdens de introductie van kernenergie bij Calder Hall UK. Renold Chains Ltd. trad het nucleaire tijdperk binnen en leverde hijskettingen voor bedieningsstangen.

1959
Renold Chains Ltd. innoveerde de kettingindustrie door geautomatiseerde gietvormen metaalstempeling (tweede bewerking) bij de fabricage van kettingschakels. In 1959 werd deze methode toegepast bij het produceren van schakels met een steek tussen 1,0" en 1,5". Schakels met een kleinere steek werden al sinds vele jaren via dit proces gefabriceerd.

1963
In 1963 nam Renold Arnold & Stolzenberg GmbH uit Einbeck over, een van de grootste en oudste kettingfabrikanten van Duitsland.

1964
Een belangrijke strategische ontwikkeling was de overname van John Holroyd & Co Ltd door de Renold-groep in 1964. Dit was de start van de overgang van uitsluitend kettingproductie naar fabricage en levering van een breed aanbod van producten voor energie overbrenging en precisie werktuigmachines. Latere overnames breidden het assortiment van de groep uit met tandwielen, koppelingen, aandrijvingen met variabele snelheid en diverse hydraulische producten.

1967
Bedrijf werd omgedoopt tot Renold Ltd.

Renold ontwikkelde een reeks smeervrije kettingen met gesinterde bussen.

1970
Renold startte de koude extrusie van rollers voor aandrijfkettingen door multi-station extruders te gebruiken.

1975
Renold bracht GP Motorkettingen op de markt.

1977
Renold ontwierp en bouwde “ball-drifting”-machines waarbij de tolerantie & afwerking van de gaten in de zijplaten door gekalibreerde kogels werd geoptimaliseerd.

Renold leverde de ketting voor de beroemde Gastown Stoomklok in Vancouver, Canada.

1981
De Dartford Creek Barrier, onderdeel van de hoogwaterbescherming van de Theems, werd uitgerust met een Renold-ketting.

1987
Renold verkreeg als eerste kettingbedrijf de BS:5750 norm (later werd dit ISO:9002).

Renold introduceerde de inzetbus.

1989
Renold voegde kegelvorming toe aan zijn proces voor het koud extruderen van bussen.

1996
Renold nam de Holset koppelingfabrikant uit Halifax over en noemde het bedrijf Renold Hi-Tec Couplings.

Renold introduceerde Smartlink, een concept van dataregistratie voor kettingen.

1998
In december 1998 nam Renold in Groot-Brittannië Jones & Shipman plc over en verkreeg zo een reeks werktuigmachines voor precisie productie en slijpen: "Superabrasive" slijpmachines van het Amerikaanse Edgetek en elektronische besturingssystemen van het Britse Goodwin.

Renold vervaardigde een vervangende ketting voor de Big Ben.

Renold begon koude extrusie voor bussen en rollers met grote steek.

Renold bracht de onderhoudsvriendelijke ketting Syno op de markt.

2000
In maart 2000 nam Renold Jeffrey Chain Corp. over, een Amerikaanse marktleider voor fabricage van industriële kettingen. Jeffrey Chain bezit sterke Amerikaanse merken en heeft relaties opgebouwd met belangrijke Amerikaanse distributeurs en producenten van transmissiegereedschap.

In april 2000 lanceerde Renold zijn nieuwe lijn topkwaliteit transmissiekettingen: Renold Synergy. Het unieke ontwerp levert, dankzij de ongeëvenaarde waterafstondende eigenschappen, aanzienlijk betere prestaties dan standaard transmissiekettingen.

2001
Kettingfabrieken behaalden ISO 14001-certificatie.

Renold patenteerde het controleapparaat voor kettingslijtage.

2003
Renold Synergy-lijn beschikt over nieuwe en verbeterde eigenschappen.

2004
Er werd een assortiment transmissiekettingen met bussen van polymeer geïntroduceerd als onderdeel van de Renold Syno onderhoudsvriendelijke ketting.

2005
De Dartford Creek Barrier, onderdeel van de hoogwaterbescherming van de Theems, werd uitgerust met het Smartlink-systeem.

2007
Renold plc nam het Chinese Hangzhou Shanshui Chain Co. over om een thuisbasis voor goedkope fabricage op te richten.

2008
Renold plc verkreeg meerderheidsbelang binnen de Indiase kettingfabrikant L.G. Balakrishnan, een bevestiging van Renold's overtuiging om over productiemogelijkheden te beschikken in lage loonlanden.

2010
Renold Synergy evolueerde opnieuw met een speciaal samengesteld smeermiddel waarmee de slijtageprestaties nog verdern verbeterd worden.

2014 
Renold startte met een 72-uurs 'Rapid Response'-service voor standaardkettingen.

2015
Het hoofdkantoor van Renold verhuisde naar een nieuw, modern kantoorpand in Manchester.

Het strategisch plan 'STEP 2020' werd aangekondigd; ambitieuze groeiplannen voor de volgende 5 jaar.

2016

Renold rond de overname af van het bedrijf Tooth Chain van Aventics.

Vandaag de dag heeft Renold wereldwijd circa 2.500 werknemers in dienst in meer dan 23 landen.