Drie oorzaken van kettingfalen en hoe deze te overwinnen

Veel zware industriële productieprocessen, zoals de productie van baksteen en cement, evenals verschillende landbouw- en bouwmachines, vertrouwen op transmissiekettingen om de activiteiten in beweging te houden. Helaas verhoogt de meedogenloze werkomgeving, met zware belastingen, slijtage, stof en puin, de stress waarmee de ketting werkt, wat leidt tot een hoger faalrisico. Mocht de ketting falen, dan komt de productie letterlijk tot stilstand. Afhankelijk van de toepassing kan het vervangen van de ketting enkele uren tot enkele dagen duren.
Het goede nieuws is dat kettingfalen gemakkelijk te vermijden is. Hier bekijken we hoe u drie van de meest voorkomende oorzaken van kettingfalen kunt voorkomen.

1. Vermijd materialen met lage specificaties
Als de ketting snel verslijt, is dit vaak te wijten aan de kwaliteit van het staal dat bij de productie wordt gebruikt. Als het staal niet consistent is, is het misschien niet mogelijk om het op de juiste manier met warmte te behandelen om het vereiste niveau van slijtvastheid te bereiken. Omdat de meeste van deze problemen niet zichtbaar zijn op het oppervlak, kan het moeilijk zijn om de kwaliteit te bepalen voordat het te laat is.
Oplossing: Prijs kan een goede indicatie zijn van de kwaliteit van de ketting: een ketting met een verdacht lage prijs is waarschijnlijk gemaakt van inferieure materialen. Let bij het specificeren van een ketting goed op de fabrikant en hun reputatie. Hoe lang produceren ze al ketens? Hoe waarborgen zij de integriteit van hun materialen? En wat zeggen hun klanten over hen? Gerenommeerde fabrikanten gebruiken precisieproductietechnieken en materialen die voldoen aan strikte kwaliteitsnormen, vrij van onvolkomenheden en onzuiverheden. Dit helpt de betrouwbaarheid te optimaliseren en draagt ​​bij aan lagere kosten door een langere levensduur.

2. Overweeg onderhoudsvereisten
Stof, puin en andere aanwezige deeltjes verhogen het risico dat schuurmateriaal de ketting beschadigt. Om deze extra druk te weerstaan, heeft de ketting regelmatig onderhoud en vervanging nodig, maar de locatie en bedrijfsomstandigheden kunnen het een tijdrovend en kostbaar proces maken. Zonder onderhoud wordt de ketting echter overgeleverd aan de omgeving en zal deze waarschijnlijk snel falen.
Oplossing: verminder het risico op ongeplande downtime door een ketting te kiezen die is ontworpen om zware omstandigheden te weerstaan ​​en die is geoptimaliseerd voor onregelmatig en beperkt onderhoud. De toonaangevende fabrikanten verlengen de levensduur van hun kettingen door speciale coatings te gebruiken om het effect van schurende resten op de componenten te verminderen. Een goed gepland ontwerp kan ook de hoeveelheid puin in de ketting beperken en schade minimaliseren.

3. Bereid u voor op zware ladingen
Veel zware industriële toepassingen vereisen dat de ketting bestand is tegen zware belastingen, wat de slijtage van de integrale componenten ervan verhoogt, met name de pennen. Extreme belastingsomstandigheden creëren hoge lagerdruk, waardoor ze snel kunnen slijten. Naarmate de diametrische spelingen tussen de pen en de bus toenemen, wordt het gemakkelijker voor schurend materiaal om het verbindingsgebied binnen te gaan. Naarmate de buitendiameters van de pen en bus afnemen, worden de oppervlaktehardheid en diepte ook verminderd, waardoor ze minder slijtvast zijn en de schade toeneemt. Dit verkort de levensduur en verhoogt het risico op falen.
Oplossing: controleer om kostbare vervangingen en uitvaltijd te voorkomen of de ketting die u selecteert, bestand is tegen zware belastingen of speciaal is ontwikkeld voor dergelijke toepassingen. Dit betekent dat de fabrikant de ketting zo heeft ontworpen dat alle componenten, inclusief pennen, de uitdaging aankunnen en waar nodig een extra oppervlaktebehandeling hebben toegepast. Casestudy's van bestaande klanten met vergelijkbare toepassingen kunnen nuttige aanwijzingen geven over de expertise van de fabrikant en de uitdagingen die zij hebben helpen oplossen.
 
Zoals deze voorbeelden aantonen, is de eenvoudigste manier om downtime als gevolg van kettingfalen te voorkomen, het selecteren van een kwaliteitsketen vanaf het begin. Renold Sovereign slijtvaste ketting is expliciet ontwikkeld voor gebruik in ruwe omgevingen. Het is bestand tegen stof, vuil en puin, zware ladingen en heeft een superieure levensduur, zelfs bij onregelmatig onderhoud en slechte smering. Van oppervlaktebehandeling als de pen tot het totale kettingontwerp, elk deel van de ketting is geoptimaliseerd om de beste weerstand en betrouwbaarheid te bieden voor de meest veeleisende toepassingen. Daarom biedt Renold Sovereign-ketting tot tien keer langere levensduur in een vuile omgeving in vergelijking met standaardketens.
Meer informatie over ketens voor zware omgevingen vindt u hier:

https://www.renold.be/producten/transmissieketting/renold-sovereign/